• hoe reinig ik mijn zilveren juwelen?

  in een vorige post 'tips om je juwelen te bewaren en het oxideren tegen te gaan' vertelde ik je hoe je het best voorkomt dat je zilveren juwelen zwart worden oftewel gaan oxideren. 

  het gebeurt wel eens (en daar ben ik zelf het beste voorbeeld van :) !) dat je niet zo gedisciplineerd je juwelen opbergt en deze dan vuil worden. 

  zilveren juwelen zullen eerst wat gelig worden en als je ze te lang laat liggen, worden ze zelf zwart. geen paniek! dat is helemaal normaal en bovendien krijg je die zeker nog proper.

  hoe onderhoud ik mijn zilveren juwelen?

  je onderhoudt je juwelen best door ze regelmatig eens met een zachte zeep te reinigen. doe dit het liefst in je handpalm en met zachte zeep (babyzeep is hier excellent voor) zonder chemicaliën. 

  wat als ze zwart zijn geworden?

  als het zilver zwarte aanslag vertoont, zal een zachte zeep niet meer volstaan en dan gebruik je best een zilverpoetsmiddel. er bestaan hier verschillende soorten in en van verschillende merken. 

  ik gebruik al jaren de 'silver foam' van hagerty  (en neen, ik word niet gesponsord door het merk!). ik gebruik deze voor mijn zilverbestek maar het dient ook perfect voor het reinigen van zilveren juwelen. binnen dit merk zijn er bovendien verschillende mogelijkheden:

  - de silver foam: kan dienen voor zilverbestek én voor juwelen. het is een soort bruine pasta die je met een zachte en natte spons aanbrengt op het zilver. het zal wat schuimen, je laat even inwerken en daarna spoel je het met water af. let op dat je een zachte spons gebruikt om het zilver niet te beschadigen! 

  - hagerty silver duster: dit is een flanellen doek waarmee je de zwarte aanslag kan verwijderen waardoor je juwelen weer gaan glanzen. 

  - hagerty silver wipes: dit zijn wegwerpdoekjes die je makkelijk en snel kan gebruiken om een zilveren juweeltje te reinigen. 

  reinigen met silver foam

  voor en na

  linker halsketting is vergeeld, rechter werd gereinigd met silver foam

   waar vind ik reinigingsproducten? 

  zelf bestel ik makkelijk online. de producten heb ik besteld op deze site. uiteraard zal je reinigingsproducten ook kunnen vinden bij een juwelier, bij een drogisterij of winkel waar zilverbestek wordt verkocht. 

   

   

 • commentaren op deze post (0 commentaren)

 • geef je commentaar